2 juni 2024
14:30

Sävsjö FF

Missarna sänkte Vista/ÖIS hemma mot Sävsjö

Återigen dags för toppmatch i P2010 M när Sävsjö gästade Vistavallen som för första gången för säsongen fick agera hemmaplan till IK Vista/Ölmsatd IS. Vädergudarna bjöd på högsommarvärme och kvisksilvret var snubblande nära 30-strecket. Lägg därtill att det för ovanlighetens skull var ganska vindstilla vid Landsjön så kan man förstå att det skulle bli energikrävande att spela match. Motståndarna från Sävsjö var en ny bekantskap som gjort det bra i seriespelet inför matchen med endast poängförlust i matchen mot Hallby som slutade 2-2.

1:a perioden
Hemmalaget, för dagen i blå tröjor, inleder matchen bäst och mycket av spelet förläggs på motståndarnas planhalva. Gästerna från Sävsjö visar dock prov på bra försvarsspel och använder även lite små tjuvnyp för att få stopp på hemmalagets anfall. Efter drygt åtta minuter hittar Alexander från sin målvaktsposition fram till en fristående Pelle med en väl avvägd passning. Pelle får gott om tid ensam med målvakten och det kanske är just tiden som sätter griller i huvudet på honom när han placerar bollen i burgaveln på fel sida stolpen. Efter det öppna läget tar Sävsjö över med uppspel genom mitten och genomskärare ut till sina snabba yttrar. Ledningsmålet i tolfte minuten för gästerna tillkommer genom snabb omställning, spel via innermitt ut på höger kanstspelare som spelar snett inåt till framstormande vänsterytter som kan raka in bollen. Tre minuter senare är det dags igen när man via ett snudd på identiskt anfall gör 0-2, eventuellt tochar bollen en blåklädd innan den går in i nät. Hemmalaget spelar upp sig något och skapar några hörnor men de riktigt farliga chanserna uteblir.

2:a perioden
I andra perioden ligger hemmalaget närmre sina motståndare i defensiven och spelet är lite mer tillknäppt med mycket kamp. I periodens tolfte minut får hemmalaget hörna. Hörnan plockas av målvakten som sätter igång spelet snabbt med en lång boll upp till Sävsjös duktiga anfallare. Han tar emot bollen, tar sig förbi Helmer och kommer ensam mot Alexander. I avslutsögonblicket hinner Helmer ikapp och det blir ett motlägg som turligt studsar Sävsjöspelarens väg och han kan rulla in 0-3 i tom bur. Hemmalaget skapar sina lägen, bland annat skapar Elias sig själv utrymme till höger om straffområdet men avslutet räddas av bortalagets duktiga målvakt. Med fem minuter kvar får också Sävsjö in 0-4, även den här gången på en snabb omställning där anfallaren ensam mot målvakt och två hemmaförsvare misslyckas med sitt avslut men bollen studsar olyckligt och en blåklädd hemmaspelare skjuter bollen på sin medspelare in i mål. I slutet av perioden skapas ytterligare några skarpa lägen för hemmalaget, men inga av dessa resulterar i mål.

3:e perioden
Matchens sista period är en uppvisning i missade målchanser. Vista/ÖIS äger det mesta av spelet och sätter varandra i flertalet vassa lägen, många av dem rena frilägen. Men om inte målvakten står i vägen så placeras bollen utanför målramen. Med elva minuter kvar tänds ett visst hopp när Radomir blir fälld av målvakten när han har bra läge att göra mål. Domaren tvekar inte utan pekar på straffpunkten. Pelle förvaltar straffen på bästa sätt och placerar in 1-4. Det lilla hopp som tänds dör tyvärr ganska tvärt när Sävsjö gör 1-5. Hemmalaget fortsätter änså att ösa på och skapa lägen och i slutsekunderna putsar Filip, sent inkallad från 09:orna, till siffrorna när Pelle hittar in till honom från högerkanten och han kan placera bollen i nät till slutresultatet 2-5.

Sammanfattning
Först och främst så var Sävsjö bra och förmodligen det tuffaste motståndet vi kommer stöta på i seriespelet. Men skillnaden var definitivt inte så stor som reultatet påvisar. Killarna hade en väldigt fin periode de första 8-10 minuterna och hade de förvaltat lägena i inledningen så hade nog matchbilden blivit en annan. Sävsjö spelade tufft och rejält och använde lite små fulknep för att få våra spelare ur balans, något som våra grabbar nog tyvärr också måste lära sig, då det blir mer vanligt ju äldre de blir. Målen vi släpper in i första perioden tillkommer genom kvalitet hos bortalirarna, medan målen i andra perioden var klassiska skitmål med en rejäl dos otur, men det var dessvärre en sån match den här dagen. Killarna trummar på, trots stort underläge och vi har 4-5 rena frilägen i sista perioden som vi bränner. Trots allt en ganska bra match och känslan är att Sävsjö absolut inte är omöjliga att rubba så länge vi sätter våra chanser.